Otomatik Katılım Sistemi, çalışanları emeklilik günlerinde iyi bir hayat sürdürebilmeleri için birikim yapmaya teşvik ediyor.
Ocak 2017 itibarıyla 45 yaşını doldurmamış çalışanların bireysel emeklilik sistemine katılmasını sağlayan Otomatik Katılım Sistemi, çalışanları emeklilik günlerinde iyi bir hayat sürdürebilmeleri için birikim yapmaya teşvik ediyor. Ocak 2019 itibarıyla başlayacak yeni dönemde, çalışan sayısı 5 - 9 arasında olan yaklaşık 400 bin yeni firma sisteme dahil olacak.
Aklınızda Otomatik Katılım Sistemi ile ilgili soru işaretleri mi var? Siz de Kurumsal İnternet Şubemizi ziyaret edin, sisteme dahil olmak için gereken işlemleri sadece 6 dakika içerisinde otomatik olarak gerçekleştirin! TEB Müşterilerine özel bu hizmetten yararlanmak için hemen başvurun.
Üstelik firma çalışanllarınız Cepte Cardif Mobil Uygulamamız ve Bireysel İnternet Şubemiz üzerinden OKS sözleşmelerini ve birikimlerini görüntüleyebilirler.
İşveren Müsteşarlıkça belirlenen esaslar dahilinde emeklilik şirketi değişikliği yapabilir.
Prime esas kazanç ve emeklilik keseneği etkilenmediği sürece ödenecek katkı payı tutarı değişmez.
Hayır yapılamaz.
Otomatik katılım kapsamında elde edilen emeklilik ve Devlet katkısına esas süreler ile diğer hak ve yükümlülükler otomatik katılım kapsamında kurulmamış BES sözleşmeleri ile birleştirilemez.
- Otomatik ödemelerle birikim kolaylığı
- İş yeri değişikliklerinde birikim devamlılığı
- Devlet katkısı
Maaşınızdan emeklilik hesabınıza yatırılan katkı paylarınıza devlet %30 katkı yapacaktır. Örneğin maaşınızdan emeklilik hesabınıza her ay 1000 TL yatırıldığında, devlet de her ay hesabınıza 300 TL yatırmayı taahhüt eder.* İlk iki ay içinde cayma hakkınızı kullanmamanız durumunda, sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olmak üzere, 1000 TL ilave devlet katkısı sağlanır. Devlet katkısını hak ediş ve ödeme koşulları 1000 TL’lik ek tutar için de geçerli olacaktır. 10 yıl ve 56 yaş şartını sağlayarak emeklilik hakkını kullanan ve toplu para almayarak en az 10 yıllık maaş alabileceği gelir sigortası alan çalışana, birikiminin % 5'i kadar ek devlet katkısı ödenecek.
*Mevcut devlet katkısı tavan limitleri dahilinde hareket edilmektedir.
Hayır. Bu kapsamda ödeme yapmak isteyen işveren İGES kurmak zorunda olup, çalışanı her halükarda otomatik katılım sistemine dahil etmek durumundadır.
Takip ve tahsil işlemleri, emeklilik şirketleri ve/veya bu amaçla yetkilendirilecek bir şirket tarafından takip edilecektir.
Çalışanlar tarafından faizli/faizsiz fon tercihinin yapılmaması durumları için, işveren anlaşma yapacağı emeklilik şirketine ön tanımlı bir tercihte bulunabilir. Bu kapsamda, katkı payları yapılan tercih doğrultusunda öncelikle 2 aylık süre boyunca faizli/faizsiz fonlarda değerlendirilir, akabinde ise standart fonda yatırıma yönlendirilmeye devam eder. Çalışanlar yılda 6 defa fon dağılım değişikliği yapabilir. Bu fonlar ilgisine göre kamu/özel borçlanma araçları, mevduat, katılma hesabı, kira sertifikası, hisse senedi, değerli maden, yabancı menkul kıymet, borsa para piyasası, ters repo vb. çeşitli faiz içeren veya içermeyen yatırım araçlarında değerlendirilir.
Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla işyeri olan işverenler için bütün işyerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulur.
Türk vatandaşı veya mavi kartlı olup, 45 yaşının altındaki tüm 4a ve 4c kapsamındaki çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar uygulamaya dahildir. Özel sektör çalışanları bağlı bulundukları işyerinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, Bakanlar Kurulu Kararı ile tedrici olarak sisteme dahil edilecektir.
Bu kapsamda,
Hayır, otomatik katılım ile yeni sözleşme başlatılacaktır.
Cayma ve ayrılma taleplerinin işveren veya emeklilik şirketinden hangisi tarafından karşılanacağı hususu, işveren ile emeklilik şirketi arasında kurulacak emeklilik sözleşmesinde kararlaştırılır. Söz konusu talep, çalışan tarafında elden teslim, posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla iletilebilir.
Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş aidat ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğu sürece çalışanların emeklilik hesabındaki birikimleri üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti yapılmaz.
İşverenle şirket arasında tarafların yükümlülüklerini detaylandıran bir sözleşme imzalanacaktır.
Çalışanın her bir işvereni nezdinde otomatik katılım sözleşmesi açılacaktır.
İşverene; katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç/eksik aktarırsa, çalışanlarını sisteme dahil etmezse, çalışanın birikiminde oluşan parasal kaybından sorumludur ve her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Evet, talep edebilirler.
Çalışanın ücretinden yapılacak kesinti dışında katkı payı ödemesi yapılamaz.
Türk vatandaşı veya mavi kartlı olup, 45 yaşının altındaki tüm 4a ve 4c kapsamındaki çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar uygulamaya dahildir. Özel sektör çalışanları bağlı bulundukları işyerinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, Bakanlar Kurulu Kararı ile tedrici olarak sisteme dahil edilecektir.
Bu kapsamda,
Çalışan sayısı 1000 ve üzeri olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2017 tarihinden itibaren,
Çalışan sayısı 250 ve üzeri ancak 1000'den az olan bir işverene bağlı çalışanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren,
Çalışan sayısı 100 ve üzerinde ancak 250'den az olan bir işverene bağlı çalışanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,
Çalışan sayısı 50 ve üzeri ancak 100'den az olan bir işverene bağlı çalışanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,
Çalışan sayısı 10 ve üzeri ancak 50'den az olan bir işveren bağlı çalışanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,
Çalışan sayısı 5 ve üzeri ancak 10'dan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren, sisteme dahil olacaklar.
Prime esas kazanç ve emeklilik keseneği referans alınarak hesaplanacaktır.
Sistemde tamamlanan yıl sayısı | Devlet katkısı hak ediş oranı |
---|---|
0-3 | %0 |
3-6 | %15 |
6-10 | %35 |
10-Emeklilik Öncesi | %60 |
Emeklilik Dönemi | %100 |
Farklı bir yöntem bulunmamaktadır. Çalışanın SGK'ye iletilen matrah tutarı üzerinden katkı payı hesap edilecektir. Bu kapsamda, çalışanın matrahına yansıyan tüm ödemelerden katkı payı kesintisi yapılır.
Çalışan işten ayrılması durumunda, doğrudan emeklilik şirketi ile tüm iş ve işlemlerini gerçekleştirecektir. Çalışan katkı payı ödemeye dışarıdan devam edebilir veya hesabını sonlandırabilir.
Aktarılmayan katkı payı tutarları ve mahrum kalınan muhtemel getiri tutarları işverenden tahsil edilerek çalışanın emeklilik hesabına yansıtılır.
Evet dahil edilecektir.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi bir sermaye şirketi, özel hukuk tüzel kişisi kategorisinde işveren olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla aynı yönetim kurulu tarafından yönetilip yönetilmediğine bakılmaksızın sermaye şirketi ayrı birer işveren olarak değerlendirilir.
Evet, otomatik katılım sistemine dahil olma şartı taşıyan tüm çalışanlar sisteme dahil olacaktır.
Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır. İşverenler otomatik katılım uygulaması kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenir.
Ocak 2017 itibarıyla 45 yaşını doldurmamış çalışanların bireysel emeklilik sistemine katılmasını sağlayan Otomatik Katılım Sistemi, çalışanları emeklilik günlerinde iyi bir hayat sürdürebilmeleri için birikim yapmaya teşvik ediyor. Ocak 2019 itibarıyla başlayacak yeni dönemde, çalışan sayısı 5 - 9 arasında olan yaklaşık 400 bin yeni firma sisteme dahil olacak.
Çalışan ilgili emeklilik planına devam etmek isterse bu sözleşmeye ilişkin tasarrufta bulunma hakkı çalışandadır.
Cayma/ayrılma işlemi gerçekleştirilen bir çalışanın, kendi talebi doğrultusunda tekrar sisteme dahil edilmesi mümkün değildir. Ancak, aynı iş yerinde çalışmaya devam eden ve(1) nolu sorunun yanıtında belirtilen koşulları sağlayan çalışanlar Müsteşarlıkça belirlenen usuller kapsamında ortalama iki yılda bir tekrar sisteme dahil edilir.
Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan herhangi bir form doldurulması veya herhangi bir imza istenmeyecektir.
İşveren otomatik katılım sistemi kapsamında çalışanı adına katkı payı ödemesi yapamaz. Diğer taraftan, işveren grup emeklilik sözleşmesi (İGES) kapsamında çalışana katkı payı ödemesi yapılabilir.
Emeklilik şirketinin seçimi: 5510 sayılı Kanunun 12 nci maddesi kapsamındaki her işveren çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmakla yükümlüdür. Şirket seçiminde, hizmet kalitesi, kesinti ve diğer hususlar göz önünde bulundurarak tercihte bulunulmalıdır.
Fonların Seçimi: İşveren, sisteme giriş esnasında çalışandan faizli/faizsiz fon tercihini alır, tercihte bulunmayan çalışanları için söz konusu tercihi yapar. Çalışan fon tercihlerinin, işverenin şirket ile yapacağı sözleşme kapsamında doğrudan emeklilik şirketine bildirilmesi de kararlaştırılabilir.
Katkı payının ödenmesi: İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlüdür. Maaş ödemelerini Maliye Bakanlığınca işletilen Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi kullanarak yapan Kamu Kurumları aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirebilecektir.
Devir İmkanı: İşveren operasyonel gereklilikleri dikkate alarak, şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerinin icrasını emeklilik şirketine bırakabilir.
Çalışanların otomatik katılıma dahil olma şartlarını taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın (45 yaş altı ve üstü çalışan sayısı ayrımı yapılmaksızın) işverene bağlı tüm çalışan sayısı dikkate alınır.
Her bir şirket, ayrı bir tüzel kişilik olarak kendi çalışan sayısına göre sisteme dahil olacaktır.
Çalışanın talebi üzerine katkı payı ödemelerine ara verebilir ancak 3 ayın sonunda tekrar katkı payı tahsil edilmeye başlanır. Çalışanın 3 ayda bir söz konusu talebini yenilemesi gerekir. Ara verme talebinin işveren veya emeklilik şirketinden hangisi tarafından karşılanacağı hususu, işveren ile emeklilik şirketi arasında kurulacak emeklilik sözleşmesinde kararlaştırılır. Söz konusu talep, çalışan tarafından elden teslim, posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla iletilebilir.
Sistemde 3 farklı devlet katkısı bulunmaktadır.
İşverenin kapsama alınma tarihi itibariyle 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar kapsama alınacaktır.